عوامل موثر بر باردهی نهال، رازهای پنهانی که احتمالا نمی دانید!
درست است که باغداری همراه با علم نوین، سوددهی بالایی برایتان به همراه خواهد داشت، اما هیچ چیز نمی تواند در برابر علم تجربه قد علم کند. در برخی از باغ های سنتی که درختان توسط کشاورزان و باغداران با تجربه کشت و پرورش می شود، میزان باردهی بسیار بیشتر است. دلیل آن تجربه ای است که در طول چندین سال در خصوص رسیدگی و مراقبت های نهال بدست آورده اند. تجربه ای که نمی توان با هیچ قیمتی آن را خرید. اما میتوانید از این تجربیات استفاده کنید و با شناخت عوامل موثر بر باردهی نهال، درختان خود را پربار تر کنید.
4 راز مهم در خصوص عوامل موثر بر باردهی نهال
اگر جزو آن دسته از افراد خوش شانس باشید که زمین غنی دارید و شرایط اقلیمی منطقه تان هم ایده آل هست، نصف مسیر را طی کرده اید. در غیر این صورت باید به سراغ ترفندهایی جهت تقویت خاک بروید و رقم هایی از نهال را انتخاب کنید که سازگار با منطقه شما باشد. انتخاب نهال مناسب، مهم ترین اقدامی است که باید انجام دهید. بعد از آن به سراغ نکات زیر بروید که جزو که جزو مهم ترین عوامل موثر بر باردهی نهال هستند:
هرس شدید ممنوع!
هرس برای نهال ها و درختان یک نیاز است. شما باید از همان سال اول و بلافاصله بعد از کشت هم عمل سربرداری را انجام دهید. حال نکته مهم این است که در انجام این عمل زیاده روی نکنید. هرس شدید درختان احتمال ابتلا آن ها به بیماری، سرمازدگی، کاهش بنیه درخت و… را افزایش می دهد که هر کدام به نوبه خود می تواند مانع از باردهی زیاد درخت شما شود. از این رو باید به صورت اصولی این کار را انجام دهید. می توانید از یک هرس کار حرفه ای هم کمک بگیرید.
نداشتن برنامه غذایی برای درختان
درختان و نهال ها هم نیاز به یک برنامه غذایی اصولی دارند که بتواند انرژی مورد نیاز آن ها را تامین کند. این برنامه غذایی شامل:
- تامین کمبودهای خاک
- استفاده از کودهای تقویتی
- تامین نیاز آبی
- تامین نیاز نوری
- و…
داشتن یک برنامه تغذیه ای برای درختان و نهال ها از همان سال های اولیه کاشت باعث می شود تا درخت شما بنیه قوی داشته باشد و به خوبی رشد کند.
سمپاشی نهال ها
قرار نیست همیشه نهال های شما دچار بیماری و افات شوند تا به فکر استفاده از سموم و افات کش ها باشید. احتمالا شما هم شنیده اید که حادثه هیچگاه خبر نمی کند! شما هم باید قبل از اتفاق افتادن به فکر چاره باشید. استفاده از سموم و افات میتواند احتمال ابتلا به بیماری را کاهش دهد. بیماری های مختلف اگر در باغ شما گسترش یابد تمامی نهال ها و درختان را از پا درخواهد اورد. از این رو باید به صورت روتین از سموم، قارچ کش ها و… استفاده کنید.
ابیاری مرتب
شاید گمان کنید ابیاری زیاد برای نهال ها و درختان مناسب است. در صورتی که زیاده روی در هر چیزی می تواند خسارت های جبران ناپذیری داشته باشد. البته میزان ابیاری هر نهال به درجه دمایی منطقه، نیاز آبی نهال، سن و… بستگی دارد. ابیاری نهال و درختان نباید خیلی کم یا خیلی زیاد باشد. بسته به نیاز نهال میزان ابیاری را مشخص کنید. در این روند به بارش هایی که در منطقه اتفاق می افتد هم دقت کنید.
برای باردهی بیشتر نهال ها، از چه ترکیباتی استفاده کنیم؟
قبل از انتخاب ترکیبات مهم و استفاده از آن ها، بهتر است یک آزمایش خاک دهید. آزمایشی که به شما کمک می کند تا هوشمندانه انتخاب کنید. جدای از ان با توجه به رشد و عملکرد نهال هایتان می توانید از یک سری ترکیبات استفاده کنید. برخی از این ترکیبات مهم عبارتند از:
برای رشد سریع نهال نیتروژن استفاده کنید
نیتروژن عاملی است که موجب رشد چشمگیر و قابل توجه نهال ها می شود. نیتروژن سبب افزایش میزان تولید کلروفیل شده که باعث افزایش سرعت فتوسنتژ می شود. کودهایی که در ترکیبات خود نیتروژن دارند، موجب افزایش رشد نهال، شاخه ها و برگ ها و همچنین میوه ها می شود.
برای سلامت نهال ها فسفر استفاده کنید
از دیگر ترکیباتی که می تواند سلامت تنه، ریشه و میوه درختان شما را تضمین کند، فسفر است. این ترکیب انرژی مورد نیاز درختان را فراهم می کند و همچنین موجب توسعه و گسترش ریشه نهال ها می شود.